Loading...

HOW-TO: Maak een VPS BACKUP script voor als een SNAPSHOT alternatief!

In deze How-To tutorial zal ik kort uitleggen hoe je een simplel VPS snapshot in Debian kan maken d.m.v een backup script.Je kent het vast wel, je bent op zoek naar een VPS provider maar of ze bieden je geen snapshot optie aan of zoals in mijn geval betaal ik bij mijn OVH Cloud 2014 VPS 1 veel meer extra (maar liefst €5 p/m voor een snapshot over een VPS wat maar €9,99 per maand kost, belachelijk!). Om die kosten te verminderen heb ik een tamelijk simpel zelf gemaakt backup/snapshot scriptje gemaakt.


Stap 1
cd /
mkdir backups
cd backups

Maak nu gebruik van de nano editor om de shell script bestand met de volgende opdracht aan te maken:
nano bufullserver.sh
en voer de volgende opdracht in het venster (copy&pasted):
#!/bin/bash
NOW=$(date +"%Y%m%d_%H%M%S")
echo "Backing up system data to /backups/fullbackup-$NOW.tgz file, please wait..."
tar -cvpzf /backups/fullbackup-$NOW.tgz --directory=/ --exclude=lost+found --exclude=proc --exclude=sys --exclude=dev --exclude=mnt --exclude=backups .
echo "Completed backing up of system data to /backups/fullbackup-$NOW.tgz file, successfully!"

Om het script uitvoerbaar te maken voeren we vervolgens deze opdracht uit nadat je het script eerst hebt opgeslagen.
chmod +x bufullserver.sh

Wat we nu nog willen is dat je met een simpele opdracht een zogenaamde snapshot van je debian VPS kan maken. Zelf gebruik ik persoonlijk de commando "SNASPHOT" met hoofdletters in de terminal om het script te laten starten. Probeer het zelf maar eens. Wat gebeurt er? Waarschijnlijk nog niets, mooi want deze opdracht hebben we namelijk nog niet gedefinieerd.

Stap 2
Om te zorgen dat we nu met een "SNAPSHOT" commando het script willen laten starten zullen we het script moeten verplaatsen en herbenoemen:
cp bufullserver.sh /usr/bin/SNAPSHOT

Nu ben je klaar om je eerste snapshot/backup te draaien, probeer het maar eens, type nu "SNAPSHOT" zonder aanhalings- tekens in je terminal. Vervolgens zal het script starten en een volledige systeem backup maken van je VPS en wegschrijven in de /backups directory.

Stap 3

Voor een restore gebruik je de volgende commando in je terminal: 
tar -xvpzf /backups/fullbackup"*year*month*day_hour*minutes*secondes*".tgz -C /
Ofwel simpel met deze backup naam.tgz: tar -xvpzf /backups/fullbackup.tgz -C /*Het is een verstandige keuze om uiteraard regelmatig een backup te maken van je server, dit kan dus handmatig of je kunt er voor kiezen deze opdracht nog altijd te koppelen aan een cron-job taak. Let wel op dat het verstandig is regelmatig je gemaakte backup te kopiëren naar een andere locatie. In mijn geval bij OVH heb ook nog de luxe indien mijn VPS corrupted raakt en of niet meer wil opstarten dat ik via een zogeheten recovery mode (wat ik vanuit OVH manager kan starten) nog altijd bij mijn file systeem kan komen om mijn laatste backup terug te halen.

Veel succes! :)

HOW-TO 5780778804357679770

Een reactie posten

emo-but-icon

Homepage item

ADS

Popular Posts

Labels

Random Posts